POSITIE BEPAALD

De Grenspalenklassieker is meer dan een toertocht, het is een beleving langs de grens tussen Nederland en België met prachtige en soms indrukwekkende verhalen over de 2e wereldoorlog, de dodendraad, smokkelroutes en nog veel meer!
Langs deze grens staan 369 grenspalen en als je de dubbele aan weerszijde van de Maas meetelt dan zijn het er zelfs 401. Waar staan ze precies en welke verhalen schuilen er achter deze grenspalen?

Het antwoord op deze vragen vind je hier! Samen met het Kadaster, die van elke CM² van Nederland informatie heeft, hebben we alle grenspalen in kaart gebracht. En in aanloop naar elke toertocht vertellen we drie leuke grenspalenfeitjes, want zoals jullie inmiddels weten; #elkepaalheeftzijnverhaal

GRENSPALENFEITJES

No1
HET VIERLANDENPUNT

Wist je dat het Drielandenpunt vroeger een Vierlandenpunt was? Wie tijdens het omhoog rijden van de Vaalserberg naar het Drielandenpunt goed op de …

… straatnaambordjes kijkt, ziet dat de straatnaam van de laatste kilometer in Vaals de ‘Viergrenzenweg’ is. Grenspaal 1 was rond 1830 het enige Vierlandenpunt ter wereld. Nederland, België, Duitsland en Moresnet deelden hier de grens met elkaar. Moresnet, een gebied van 344 hectare groot, werd na de eerste Wereldoorlog bij België gevoegd en zo ontstond het Drielandenpunt.

No35
GEALLIEERDEN

‘In de voetsporen van de bevrijders’. Het is 12 september 1944, 10.00 uur, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op dit tijdstip kwamen de eerste  …

… geallieerden vanuit België bij grenspaal 35 ons land binnen. Het dorpje Mesch nabij deze paal werd daarmee het eerste bevrijde dorp van Nederland. Gezien de trieste actualiteit in Oekraïne willen we graag even stilstaan bij het belang van vrede en vrijheid voor iedereen.

No51
SINT-PIETERSBERG

Wist je dat grenspaal 51 op één van de oudst bewoonde heuvels staat? Grenspaal 51 staat op het hoogste punt van de Sint Pietersberg. Dit punt op …

… 171 meter boven N.A.P. is sinds 1995 eigendom van Natuurmonumenten. Al sinds de eerste eeuw is het gebied van de Sint Pietersberg bewoond. In Limburg ligt ook de Vaalserberg op 322 meter boven zeeniveau. De hoogste berg op 877 meter boven zeeniveau is sinds 2010 de Mount Scenery op het eiland Saba. En wist je dat vanaf 2021 de kadasters op Saba, Bonaire en Sint Eustatius bij het Nederlandse Kadaster horen?

No80
INGEMETSELD

‘Een historische route’. Wist je dat de Tongerseweg een historische route was tussen de Romeinse steden Maastricht en Tongeren? Deze weg loopt helemaal …

… door naar Vaals en gaat bij de grens met Duitsland over in de Duitse N1. Er liggen 16 Rijksmonumenten langs de Tongerseweg, waaronder de Tabaksfabriek uit 1918 en een kapel.

No108
GRENSMAAS

‘Hoe de Maas is veranderd in de tijd’. Wist je dat de ‘Grensmaas’ een 43 km lang gedeelte van de Maas is? Dit gebied vormt de grens tussen België en …

… Nederland. Aan de rechterzijde van de Maas (westen) zie je een grote bocht, dit is nu een schiereiland, in het verleden lagen hier twee losse eilanden. Met de Topotijdreis  kun je de Maas door de tijd heen zien veranderen.

Wist je dat het vanaf hier nog 51 km fietsen is tot de finish. 😊

No176
2 PALEN OP 1 LOCATIE

Wist je dat deze paal bij twee grenzen staat? De officiële Rijksgrens Nederland-België en de grens tussen de Baronie van Cranendonck en de …

… Baronie van Leen en Hees. De kadastrale grenspaal is van 1843, de ‘Baronie-grenspaal’ van 1762 en sinds 1982 een Rijksmonument. Tegenwoordig is de gemeente eigenaar van de grond. En hoe heet de gemeente waar je nu staat? Juist, dat is de gemeente Cranendonck.

No177
DE ABDIJ

Elke paal heeft zijn verhaal met in de shortvideo Bram Tankink over Grenspaal 177 én de verbintenis met de Abdij en haar heerlijke trappistenbier.

No187
DE DODENDRAAD

Wist je dat tijdens de oorlog 450 km prikkeldraad de rijksgrens vormde? Zoals je ook al bij grenspaal 174 gezien hebt, zag in de Eerste Wereldoorlog …

… de grens tussen oorlogsgebied België en neutraal Nederland er heel anders uit. Wist je dat langs de officiële Kadastrale rijksgrens aan de Nederlandse kant 450 kilometer prikkeldraad lag? Aan de Belgische zijde de Duitse bezetter 332 kilometer elektrisch stroomdraad had gespannen? Op deze “dodendraad” 2.000 volt stond, waardoor aanraken de dood tot gevolg had? En daardoor ongeveer 850 mensen overleden tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarvan zo’n 85 Nederlanders?

No191
HOOGSTE PUNT BRABANT

Wist je dat deze grenspaal staat bij het Venakkerbos? Het hoogst natuurlijke punt van Brabant. Dit punt is slechts 30 centimeter hoger dan het tweede …

… natuurlijke punt: de Stevensbergen. Het hoogste punt is de voormalige vuilstort Gulbergen in Mierlo. Met het Algemeen Hoogtebestand Nederland (AHN) worden hoogtes precies in kaart gebracht, zelfs als ze maar 30 centimeter verschillen van elkaar.

No204
KOGELGATEN

Elke paal heeft zijn verhaal met in deze shortvideo de betonnen sokkel die als dekmantel diende tijdens de oorlog. Grenspaal 204 ontkwam niet aan diverse kogelgaten.

No209
LANGSTE STUK GRENS

Wist je dat deze grenspaal bijzonder is? De paal is erg diep ingegraven waardoor de paal heel klein lijkt. Ook is het nummer wat slecht te zien, …

… omdat het schild van België naar België moet wijzen en het schild van Nederland naar Nederland. Om die reden staat het nummer precies richting de brug gekeerd. Al met al een apart paaltje dus, dat vanaf hier richting paal 208 het langste stuk rechte grens aangeeft met België.

No322
LIEFDE VOOR KASSELEN

Wist je dat als we op dit gebied inzoomen op Topotijdreis.nl, de Westerschelde in de 19de eeuw voor deze grenspaal stroomde? Deze zeearm heette de …

… Braakman en verdeelde Zeeuws-Vlaanderen in een westelijk en oostelijk gedeelte. Als je door de jaren heen reist, zie je dat de zee zich steeds verder terugtrekt vanwege verzanding. De hele voormalige zeearm is nu een natuurgebied en eigendom van Staatsbosbeheer. De Kasseiweg die je zo passeert, diende om de polder te ontsluiten en staat in 1850 voor het eerst op de kaart vermeld.

No326
SMOKKELWEG

Elke paal heeft zijn verhaal met in deze shortvideo Grenspaal 326, gelegen aan de Smokkelweg. Een straat met met een verhaal, waarbij de naam boekdelen spreekt.

No348
KONINGIN JULIANA

Elke paal heeft zijn verhaal, met in deze shortvideo Jos kort maar krachtig over grenspaal 348, waar Koningin Juliana weer voet aan de Nederlandse bodem zette na de oorlog.

No349
WONING

Elke paal heeft zijn verhaal, met in deze shortvideo de woning die in twee landen grond kent. Te koop in onderhandeling, met Grenspaal 349 pal aan je voordeur, voor de grenspalenfanaten die in dit huis hun droomhuis zien.

Bekijk alle Grenspalenfeitjes op het Grenspalenklassieker Youtube-kanaal